Ortodonție

Servicii stomatologice de încredere

Informații

Ortodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul, prevenirea și corectarea dinților și maxilarelor malpoziționate. De asemenea, se poate concentra pe modificarea creșterii faciale, cunoscută sub numele de ortopedie dentofacială. Alinierea anormală a dinților și maxilarelor este un fenomen frecvent.Părinții trebuie să fie foarte atenți cu dinții copiilor lor, să-i îndrume și învețe încă de mici să își îngrijească dinții, pentru a nu apela mai târziu la diverse proceduri stomatologice, cum ar fi aparat dentar ortodontic, terapie, protetica, chirurgie oro-dentară sau chiar implant dentar.

Aproape 50% din populație, conform Asociației Americane de Ortodonție, are malocluzii suficient de severe pentru a beneficia de tratament ortodontic. Tratamentul poate dura de la câteva luni până la câțiva ani și implică utilizarea de diferite dispozitive și aparate pentru a muta încet dinții și maxilarele. Timpul necesar pentru un aparat dentar variază de la o persoană la alta, dar, în medie, putem considera optimă perioada de 1-3 ani.

Image

O primă evaluare ortodontică este recomandată copiilor până la împlinirea vârstei de 7 ani, în situația în care nu au aparut anterior alte probleme stomatologice. În timpul copilăriei și al adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor de modificat poziția dinților în această etapă. Progresul tehnicii în stomatologie, specializarea ortodonție, permite astăzi corectarea spectaculoasă, fără durere a anomaliilor dento-maxilare.

Și chiar dacă unii adulți consideră că nu mai au vârsta potrivită pentru un astfel de tratament, s-a constatat o creștere semnificativă a numărului adulților care beneficiază de tratament ortodontic. În cazul acestora, aplicarea tratamentului presupus de ortodonție poate să dureze mai mult, pentru că oasele maxilare și-au întrerupt creșterea.

Ortodontul va evalua situația sănătății tale orale, din punctul de vedere al anomaliilor dentare ce pot constitui obiectul tratamentului ortodontic. Acesta îți va explica, mai pe larg, care sunt problemele ce necesită tratare, va prezenta variantele de tratament, durata tratamentului, precum și eventualele riscuri și neplăceri.

În cadrul primei consultații, medicul nostru stomatolog specialist în ortodonție va evalua și statusul întregii danturi, pentru că este bine ca înainte de începerea tratamentului ortodontic să fie rezolvate alte probleme mai stringente, precum carii, plombe căzute, infecții dentare, gingivită. În acest sens, vei beneficia de un consult al igienistului nostru, care va realiza o igienizare profesională și detartraj, dacă este cazul. Fiecare problemă de sănătate orală va fi rezolvată de către medicul specialist în acea chestiune, în cadrul clinicii noastre.

Aparate dentare
Tratamentul ortodontic se realizeaza prin aparate dentare. Acestea sunt dispozitive moderne, ce au drept scop favorizarea mișcării dinților pe arcade, până la atingerea poziției finale dorite.
Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, în funcție de materialul din care sunt fabricate, de aspectul și rolul lor. Există aparate dentare din metal, plastic, safir, vizibile, invizibile, fixe sau mobile. Aparatele dentare mobile pot fi scoase pentru o anumită durată de timp și igienizate. Cele fixe au o eficienţă sporită.

Principalele tipuri de aparate dentare sunt:
• Aparate dentare mobile – 7-14 ani
• Aparate dentare fixe – de la 10 ani ce pot fi din material metalic, ceramic, safir și incognito

Am aparat dentar, acum ce urmează?
După montarea aparatului dentar, va dura un timp să te acomodezi cu el, din punct de vedere fizic și psihologic. Este posibil să resimți un ușor disconfort, presiune, dar va trece în maximum o săptămână. Dinții tăi se acomodează cu faptul că sunt dirijați spre alte poziții.
În perioada tratamentului ortodontic, este indicat să menții o igienă orală regulată și minuțioasă, ideal după fiecare masă, pentru a îndepărta resturile alimentare dintre brakeții aparatului, dacă este un aparat fix.

Aparatele dentare cu brakeți necesită ajustări, pentru că dinții se mișcă, iar aparatul dentar trebuie și el ajustat, pentru a menține dinții în mișcare. Astfel, o dată pe lună va trebui să veniți la consultul de verificare a stării dinților și de ajustare a aparatului dentar.

Dinții se îndreaptă cu succes și la adulți, indiferent de vârstă. Avem pacienți trecuți de 65 de ani, care au obținut, în sfârșit, zâmbetul mult visat. Aparatele dentare pot fi foarte vizibile sau, dimpotrivă, invizibile. Aparatul dentar nu este un impediment pentru activitățile sportive.

Image

Dr. Mona Negură Damian

Medic specialist ortodonție

Efortul purtării aparatului dentar poate fi privit ca o schimbare binevenită de look. Multe persoane adulte se simt întinerite pe durata tratamentului ortodontic. În primul rând, pentru că fac ceva pentru ele însele și, în al doilea rând, pentru că aparatele dentare sunt la modă. Astfel, îndreptarea dinților aduce cu sine o masticație corectă, confort, relaxarea musculaturii, aspect fizionomic armonios, încredere în sine și un zâmbet frumos.

PROGRAMEAZĂ-TE

Cabinet Denta Coș

Servicii stomatologice de încredere, oferite de echipa noastră, dr. Amelia Coș şi dr. Ovidiu Coș, cu experienţă solidă în practica medicală stomatologică, vă asigură un zâmbet perfect. Programări: 0258 816 630

Dr. Amelia Coș
Medic specialist stomatolog

0788.313.711
cosamelia@dentacos.ro
Dr. Ovidiu Coș
Medic specialist stomatolog

0722.347.151
cosovidiu@dentacos.ro
Image

Servicii Stomatologice de încredere

Soluții sănătoase la problemele tale.
Încredințați-vă sănătatea orală medicilor noștri.
logo-svg-bottom.svg

Vă asigură un zâmbet perfect, prin abordarea celor mai moderne tehnici de diagnostic şi tratament stomatologic.

© 2022, Denta Coș - Cabinet Stomatologic

Informații contact

0258 816 630

0788 313 711 | 0722 347 151

Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 24 Alba Iulia, 510095, România

facebook icon denta  instagram icon denta 

Designed by EVOLOGY Solutions

Denta Coș vă asigură un zambet

perfect, prin abordarea celor

mai moderne tehnici de

diagnostic şi tratament

stomatologic.

 098454322

Website-ul foloseste doar Cookies instalate automat de platforma Web si Google. Aceste cookies sunt necesare pentru functionalitatea corecta a website-ului. Fara aceste fisiere, website-ul poate sa nu functioneze corect.