Tratamente stomatologice copii – Pedodonție
Servicii stomatologice de încredere
Informații
Medicii stomatologi promovează sănătatea dentară a copiilor, precum și resursele educaționale pentru părinți. Se recomandă ca o vizită stomatologică să aibă loc în termen de șase luni de la prezența primului dinte. Este important să se stabilească o relație continuă cuprinzătoare și accesibilă între dentist și pacient – referindu-se la aceasta drept „casa dentară” a pacientului. Acest lucru se datorează faptului că examinarea orală timpurie ajută la detectarea stadiilor incipiente ale cariilor dentare și altor afecțiuni.
Detectarea precoce este esențială pentru menținerea sănătății orale, modificarea obiceiurilor aberante și tratarea cât mai necesară și cât mai simplă posibil. În plus, părinților li se oferă un program de îngrijire preventivă la domiciliu (periaj, ață dentară), o evaluare a riscului de carie, informații despre obiceiurile suptului degetului și a suzetei, sfaturi pentru prevenirea rănilor la nivelul gurii și dinților copiilor, consiliere dietetică și informații despre creștere și dezvoltare.
Înaintea oricărei intervenții se impune stabilirea unui algoritm terapeutic al afecțiunii. În strategia tratamentului bolii carioase se regăsesc atât metode de profilaxie și prevenție, precum și metode moderne de tratament al leziunilor deja instalate, ireversibile.
În pedodonție este foarte importantă diagnosticarea corectă, utilizând diferite metode de cariodetecție: inspecție, palpare, transiluminare cu fibră optică, radiografii cu film muscat. În funcție de diagnostic, se personalizează metoda de tratament, astfel încât să se obțină o reabilitate funcțională și estetică completă a dintelui afectat.
Dinții de lapte, numiți și dinți temporari, își fac apariția în cavitatea bucală, cresc și se dezvoltă într-o perioadă de timp caracteristică. Primii dinți de lapte apar la varsta de 6 luni, iar ultimii la vârsta de 2 ani și jumătate, la fiecare 6 luni erupând câte un grup dentar.
Erupția dinților de lapte nu poate fi separată de dezvoltarea generală a maxilarelor și a întregului organism. Există variații individuale care pot fi considerate erupții precoce – atunci când apariția primului dinte are loc înaintea vârstei de 4 luni și erupția tuturor dinților de lapte este încheiată înainte de 2 ani, și eruptii întârziate – atunci când primul dinte apare după vârsta de 1 an, iar terminarea erupției se produce târziu, după vârsta de 3 ani.
Variațiile erupției dinților de lapte (dinți temporari) pot fi normale sau patologice. Variațiile normale sunt determinate de: greutatea copilului la naștere, nașterea prematură, vârsta mamei și numărul de nașteri, sexul copilului. Variațiile patologice au la bază o serie de factori etiologici: anomalii cromozomiale, rahitism, rubeola prenatală. Toți acești factori produc întârzieri ale erupției dinților.
De ce tratăm dinți temporari dacă oricum cad?
Această noțiune ignorantă, conform căreia dinții temporari nu merită să fie tratați, pentru că oricum se pierd, sperăm să fie pe cale de dispariție. Spre satisfacția noastră, astăzi tot mai multe mame află că extracția prematură a unui dinte temporar poate aduce după sine perturbări în dezvoltarea arcadelor și chiar afectarea erupției și structurii dinților permanenți.
Când se recomandă primul control de specialitate?
Până nu de mult, primul contact cu copilul se făcea în jurul vârstei de 3 ani, datorită problemelor comportamentale și a lipsei comunicării acceptabile.
De ce le este teama copiilor de stomatolog?
Copiii vin în cabinet influentați inconștient de familie și de societate, atitudinea lui fiind un reflex de apărare la mediu. Frica este o emoție normală care apare la o amenințare, având intensități și manifestări diferite: nervozitate, teamă (dată de lipsa de informare; se manifestă pe termen lung; netratată dispare spontan sau se transformă în fobie), fobia dentara (frica disproporționată ce nu poate fi explicată sau controlată; persistă în timp; dacă durează mai mult de 2 ani îi afectează calitatea vieții copilului).
Copiii sunt în plin proces de maturizare. Ei au personalitate, temperament diferit, în funcție de vârstă, la care se adaugă experiențele negative anterioare. În cursul tratamentelor, părinții transmit emoția copilului. De aceea se admit ca însoțitori doar părinții care transmit emoții pozitive.
De ce anume depinde succesul tratamentului la copii?
Copilăria presupune etape succesive de învățare și maturizare. Pedodontul poate interveni asemenea unui profesor, construind atitudini adecvate față de tratamentul dentar. Comportamentul copilului la medicul dentist depinde de personalitatea copilului, atitudinea părinților, relația părinte-copil, abilitățile profesionale ale medicului.
Din păcate, relația medic-copil este dominată de frică și anxietate, iar experiența dentară este asociată cu o experiență neplăcută. Pentru a reduce frica și anxietatea se pot utiliza tehnici de modelare comportamentală și conversație pentru informare adecvată vârstei. Dezvoltarea personalității și a comportamentului în societate are la origine interacțiunea dintre ereditate si mediu, înca din primi ani de viață (părinți, prieteni, rude, status economic, condiții de habitat), influențând, în mod indirect, dezvoltarea mentala a copilului.
Principalul deziderat in pedodontie?
Scăderea anxietății față de actul terapeutic și absența durerii din timpul acestuia, pentru ca relația psiho-afectivă dintre medic și copil să nu fie alterată.
Tratamentele se fac in ordinea descrescatoare a gravității lor.
• Urgența în stomatologie: durere, inflamații, traumatisme dento-alveolare;
• Tratamentul dinților definitivi imaturi;
• Tratamentul dinților temporari care se pierd de pe arcadă cât mai târziu;
• Sigilari, fluorizari în funcție de grupul de risc al afecțiunilor dentare ale copilului;
• Extracții dentare (numai dinții mobili, irecuperabili).
PROGRAMEAZĂ-TE
Cabinet Denta Coș
Servicii stomatologice de încredere, oferite de echipa noastră, dr. Amelia Coș şi dr. Ovidiu Coș, cu experienţă solidă în practica medicală stomatologică, vă asigură un zâmbet perfect. Programări: 0258 816 630
Dr. Amelia Coș
0788.313.711
cosamelia@dentacos.ro
Dr. Ovidiu Coș
0722.347.151
cosovidiu@dentacos.ro
Servicii Stomatologice de încredere
Încredințați-vă sănătatea orală medicilor noștri.