Endodonție dentară

Servicii stomatologice de încredere

Informații

Endodonția cuprinde studiul științelor de bază și clinice ale pulpei dentare normale, etiologia, diagnosticul, prevenirea și tratamentul bolilor și leziunilor pulpei dentare împreună cu afecțiunile periradiculare asociate. Endodonția a evoluat extraordinar în ultimul deceniu, iar aplicațiile sale au îmbunătățit imens calitatea tratamentului stomatologic.

Endodonția reprezintă un procedeu medical ce are ca scop tratarea afecțiunilor și a neregulilor prezente în interiorul dintelui, mai precis cu cele legate de afecțiunile pulpei dentare. O definiție în termeni mai profesionali ar fi următoarea: endodonția este ramura de specialitate a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, prevenirea și tratarea patologiei pulpare.

În termeni clinici, endodontica implică fie păstrarea unei părți sau toată pulpa dentară în sănătate, fie eliminarea întregii pulpe în boală ireversibilă. Aceasta include dinții cu țesut pulpar inflamat ireversibil și infectat. Nu numai că endodontica implică un tratament atunci când este prezentă o pulpă dentară, dar include și conservarea dinților care nu au reușit să răspundă la tratamentul endodontic nechirurgical sau pentru dinții care au dezvoltat noi leziuni.

Image

Cand apare necesitatea unui tratament endodontic?

• Se realizeaza cel mai frecvent în urma apariției unei carii dentare ce evoluează în timp, pătrunde lent smalțul, trecând de dentină și ajungând, în final, la nivelul camerei pulpare, producând inflamația și infecția pulpară.
• Se face un tratament endodontic (de canal) în cazul unui dinte foarte cariat sau este necesar în cazul unei dureri acute, pentru a evita infecțiile ulterioare la dintele în cauză.

Cum apare caria dentară pentru care devine necesară o obturație de canal?

• Două cauze frecvent întâlnite sunt determinate de: consumul de dulciuri și igiena dentară necorespunzătoare.
• După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile din cavitatea bucală descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul.
• Caria dentară apare în momentul în care smalțul și dentina se înmoaie sub acțiunea atacului acid mai sus amintit și se produce o cavitate.

Succesul tratarii unui dinte, din punct de vedere endodontic, depinde de 3 factori majori:

1. Prepararea canalului radicular
• Poate fi realizată cu sisteme manuale, cu sisteme rotative sau cu cele două sisteme combinate.
• De această etapă depind următoarele faze ale unui tratament endodontic.
• Ideal, preparația trebuie să fie conică, cu diametrul mic la vârful rădăcinii, astfel încât să poată fi permisă realizarea unei obturații de canal 3D.
• Prepararea urmărește, în egală măsură, și optimizarea curățării canalului dentar prin pătrunderea, la nivel optim, a acului de irigație, împrospătându-se permanent soluțiile folosite, astfel obținându-se o bună curățare a canalului principal și a ramificațiilor acestuia.

2. Curățarea/irigarea canalului radicular
• Se realizează cu substanțe diferite, în etape, fiecare substanță având rolul ei individual în dezinfecția canalui radicular.

3. Obturarea canalului radicular
• Are la bază sigilarea canalului radicular cu ajutorul unei paste și a gutapercii.
• Poate fi realizată prin metoda clasică sau prin metoda modernă de obturare 3D.

IMPORTANT!
După un tratament de canal, dintele pierde toate modalitățile sale de hidratare și hrănire, devenind foarte fragil și casant. Acest lucru poate face un dinte mult mai predispus la fracturi, mai ales în cazul în care asupra dintelui sunt concentrate forțe mari masticatorii.
Din acest motiv, medicul endodont recomandă ca dintele tratat endodontic să fie armat și apoi acoperit cu o coroană dentară în locul reconstituirii coronare odontale.
De asemenea, printre principalele elemente de care depinde durata tratamentelor stomatologice protetice se regăsește și realizarea unui stâlp stabil, corect și complet tratat.

PROGRAMEAZĂ-TE

Cabinet Denta Coș

Servicii stomatologice de încredere, oferite de echipa noastră, dr. Amelia Coș şi dr. Ovidiu Coș, cu experienţă solidă în practica medicală stomatologică, vă asigură un zâmbet perfect. Programări: 0258 816 630

Dr. Amelia Coș
Medic specialist stomatolog

0788.313.711
cosamelia@dentacos.ro
Dr. Ovidiu Coș
Medic specialist stomatolog

0722.347.151
cosovidiu@dentacos.ro
Image

Servicii Stomatologice de încredere

Soluții sănătoase la problemele tale.
Încredințați-vă sănătatea orală medicilor noștri.
logo-svg-bottom.svg

Vă asigură un zâmbet perfect, prin abordarea celor mai moderne tehnici de diagnostic şi tratament stomatologic.

© 2022, Denta Coș - Cabinet Stomatologic

Informații contact

0258 816 630

0788 313 711 | 0722 347 151

Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 24 Alba Iulia, 510095, România

facebook icon denta  instagram icon denta 

Designed by EVOLOGY Solutions

Denta Coș vă asigură un zambet

perfect, prin abordarea celor

mai moderne tehnici de

diagnostic şi tratament

stomatologic.

 098454322

Website-ul foloseste doar Cookies instalate automat de platforma Web si Google. Aceste cookies sunt necesare pentru functionalitatea corecta a website-ului. Fara aceste fisiere, website-ul poate sa nu functioneze corect.